Geboorte fotoreportage Friesland. De snelle bevalling van Fien in Boksum (Leeuwarden)

Geboorte fotoreportage Friesland. De snelle bevalling van Fien in Boksum (Leeuwarden)
Een razend snelle bevalling van het tweede kindje van mijn collega fotografe Jeltje en haar partner Erik.

Toen Jeltje pril zwanger was plaatste ik een berichtje over geboortefotografie. Ze vertelde dat ze in Oktober hun tweede kindje verwachtten en dat ze al eens had gezocht naar een geboortefotograaf in Noord Nederland. We planden een kennismakingsgesprek en bespraken de wensen en verwachtingen. Als fotograaf kijk je natuurlijk heel anders naar foto’s en Jeltje had vooraf wel een aantal wensen. Ik moest gewoon boven op de bank gaan staan e.d. en ze zou haar lampen neer zetten zodat we deze konden gebruiken wanneer het kindje in de avond of nacht geboren zou worden. Jeltje wilde heel graag in bad bevallen. De bevalling van Thijs duurde erg lang en ze hoopte dat ze door het warme water lekker zou kunnen ontspannen zodat ze ontsluiting ditmaal sneller vorderde. Maar dat het zo snel zou gaan dat had werkelijk niemand verwacht.

Ik hield contact met Jeltje en we spraken regelmatig even over haar verlof, het rommelen in huis en het fotograferen bij de Babyplanet. Want stiekem miste ze nu een leuke avond fotograferen tijdens de sterrenavond. Zaterdag 10 Oktober stond mijn collega Annemiek stand by. We hadden namelijk de landelijke meeting van Stichting Earlybirds. Ook Jeltje fotografeert voor de stichting.
We spraken af dat de kleine nog lekker zou blijven zitten en dat gebeurde ook. Zondag 11 Oktober zat ik in de auto onderweg naar Drenthe (ik mocht namelijk zelf op de foto met mijn gezin) toen ik een appje ontving van Jeltje. Het rommelde al lekker maar nog niet heel regelmatig. Ze genoot nog lekker van een luie zondagochtend samen met haar mannen en ging ’s middags nog even naar ’t open atelier van Erik zijn moeder.

Om half 8 ontvang ik het volgende appje. Ze was net weer thuis nadat ze ook nog even hebben gegeten bij Erik zijn ouders en ze heeft flink last van harde buiken. Ze hoopt dat het door gaat zetten nu. De harde buiken zoals ze het zelf noemt komen om de 10 á 15 minuten. Ik besloot mijn spullen klaar te zetten want het klinkt alsof het nu niet meer gaat afzakken en het is toch wel een dik uur rijden naar Boksum. En als er één bevalling is waarbij ik liever uren wacht dan te laat kom dan is het de geboorte van dit kindje wel. Een bad bevalling lijkt me heel mooi om te fotograferen maar nog meer omdat het natuurlijk een collega fotograaf betreft.

Terwijl ik net een berichtje plaats op facebook dat ik op zondagavond nog lekker aan het werk ben met de foto’s van kdv kruimeltje gaat mijn telefoon. Het is Erik en hij zegt kom maar deze kant op. De verloskundige is net gearriveerd en ik vraag hoe het er voor staat terwijl ik ondertussen mijn sokken en schoenen aan doe. Ik hoor 10cm en het kindje komt er al aan.
Vraag me eerst af of ik het goed heb verstaan maar realiseer me al snel dat ik de geboorte van dit kindje nooit ga redden.
Ik spring binnen 1 minuut in de auto en rij naar Boksum. Het is een prachtige heldere avond en dat rijdt wel zo lekker in de late uurtjes.

Bij binnenkomst zie ik een stralende mama op de bank liggen met haar dochter lekker bij haar al sabbelend op haar handje en duimpje. Grote broer zit er naast bij papa op schoot. Trotse oma loopt door te kamer en kan haar ogen niet van haar kleindochter af houden. Wat kom ik binnen in een kamer vol rust, blijdschap en toch ook wel veel verbazing. Het beval bad ligt op de grond met een klein beetje lucht erin en verteld dat het zo anders is verlopen dan vooraf verwacht.

Werkelijk iedereen is verbaasd en verrast dat dit kindje zo’n haast had. Jeltje bleek dus al de hele dag lekker in de ontsluitingsweeën te zitten terwijl iedereen dacht dat het enkel het begin was van een naderende bevalling. Ze zat er dus al middenin. Wat een stoere vrouw zeg!

Ze vertellen vol trots dat Fien is geboren om 21.14u
Thijs was net opgehaald door oma om daar lekker een nachtje te slapen.
Maar samen met oma zijn ze al snel weer terug gekomen. Zo kon Thijs gelijk kennis maken met zijn zusje en lekker thuis in zijn eigen bed slapen.

De kraamhulp arriveert vrij snel naar mijn komst en legt Fien bij Jeltje aan de borst. Wat een natuur talent. Jeltje straalt van oor tot oor en kan niet geloven dat ze zo goed drinkt aan de borst. Wat was het anders bij Thijs. Als Fien even heeft losgelaten komt papa Erik als natuurtalent even helpen om Fien opnieuw te laten happen op de juiste plek. Wat een teamwork zo samen en ze stralen beide dat de borstvoeding zo voorspoedig verloopt. Fien drinkt lekker aan de borst terwijl de verloskundige de rapportage schrijft en haar spulletjes rustig inpakt.
Het was al haar tweede geboorte deze mooie zondag. Erik zijn ouders komen ook langs om hun kleindochter te bewonderen en kunnen niet geloven dat ze een paar uur eerder nog bij hen aan tafel zat met de kleine meid nog in de buik. ‘wat een stoere meid’ ‘ongelooflijk’ zijn uitspraken die veelvuldig voorbij komen.

Trotse oom en tante komen binnen met een prachtige roze kinderwagen. De enigen die wisten dat Jeltje en Erik een meisje verwachtten. De bijna versprekingen horen we en zelfs Thijs blijkt al eens de naam van zijn zusje genoemd te hebben. Gelukkig had niemand het door 🙂

Na ook aan de tweede borst te hebben gedronken is het tijd voor de controles. Fien slaagt met vlag en wimpel en weegt 3040gram. Een prachtig fijn meisje met volle lippen. Jeltje geeft aan dat ze Fien graag zelf wil aankleden. Toch nog iets uit het bevalplan wat gaat lukken. Papa pakt een meetlint erbij om de kleine meid ook nog even op te meten. 46cm! wat een fijn meisje. Er ligt een onwijs schattig jurkje klaar en wat staat het haar goed.

Iedereen mag even met Fien knuffelen en geniet hier dan ook volop van. Wanneer de eerste visite naar huis is maak ik nog een aantal foto’s van Erik en Jeltje met hun dochtertje en stap ik in de auto naar huis. Wat een bijzondere avond!

Erik, Jeltje, Thijs & Fien
Bedankt dat ik deze eerste uren voor jullie mocht vastleggen.
Heel veel geluk met elkaar!

 

Geboorte fotoreportage friesland Geboorte fotoreportage friesland Geboortefotografie friesland (4)Geboorte fotoreportage frieslandGeboortefotografie friesland (6)Geboortefotografie friesland (7) Geboortefotografie friesland (5)Geboortefotografie friesland (8) Geboortefotografie friesland (9) Geboortefotografie friesland (10) Geboortefotografie friesland (11) Geboortefotografie friesland (13)Geboortefotografie friesland (12)

 

Leave a comment