Naar de negenmaandenbeurs met Geboortefotografen.com | geboortefotograaf groningen, drenthe & friesland

Naar de negenmaandenbeurs met Geboortefotografen.com | geboortefotograaf groningen, drenthe & friesland
Tijdens de workshop geboortefotografie hoorde ik voor het eerst over de plannen om met geboortefotografen.com aanwezig te zijn op de Negenmaandenbeurs. Super gaaf natuurlijk want dat is DE plek waar aanstaande ouders kunnen rondkijken en geboortefotografie is nog lang niet bekend bij iedereen.

2016-03-01_0002

Het was zaterdagochtend vroeg dat mijn wekker ging voor het ritje naar Amsterdam. Dat is dan het enige grote nadeel van het heerlijke plekje waar ik woon 😉 Onderweg pik ik Gerjanne op van fotografie met passie en we zijn ruim op tijd om onder de rai zelf te kunnen parkeren. Mirjam (Pure Life Fotografie) heeft een prachtige stand welke (o.a. door Mirjam haar man) is omgebouwd voor geboortefotografen.com. Super gaaf om de opbouw te zien. Bedankt mannen voor jullie inzet! De beurs is woensdag van start gegaan en we hebben de stand bemanning steeds afgewisseld. We hoorden alle verschillende en leuke reacties die er waren de eerste dagen en waren natuurlijk ontzettend benieuwd naar hoe we het zelf zouden ervaren.

Eenmaal bij de rai aangekomen en onze stand te hebben gevonden begonnen we met het aankleden van de stand met mooie foto’s, demoalbums en de pot met spekjes voor de winactie. Ondertussen kwam Lobke van Lobke Koppens Geboortefotografie ook aan. Leuk om een collega te ontmoeten waar je achter de schermen al contact mee hebt gehad. Wat is het toch een leuke en gemotiveerde club fotografen bij elkaar.

Rond 11.00u begon de beurs en begonnen de bolle buikjes langs te komen. Sommigen kwamen direct op de stand af omdat ze ons al volgen op facebook en anderen kijken hun ogen uit. Veelal denkt men aan newbornfotografie maar als je dan verteld dat je geboortefotograaf bent dan zie je dat men toch wel even moet nadenken. Dat laat wel zien dat geboortefotografie toch nog echt redelijk onbekend is en nog lang niet iedereen weet van de mogelijkheid. Voor het ene gezin is het echt een no go om de geboorte vast te laten leggen want dat wil men toch echt graag samen beleven en een ander gezin lijkt dit toch wel ontzettend mooi en waardevol. Zo fijn dat je in Nederland gewoon de keuze hebt (indien mogelijk) om te bepalen wie wel en niet aanwezig zijn en welke dingen voor jou belangrijk zijn.

Een veel gehoorde opmerking wanneer men de foto’s rustig bekeek ‘maar er zijn helemaal geen vieze foto’s bij’. Kijk dat is nou het mooie aan ons vak. Want waar mensen vaak denken aan viezigheid rondom de bevalling zien wij vooral de mooie en liefdevolle momenten. Dat is wat wij vastleggen en niet direct de kijkdoos foto’s zoals men het laatst zo leuk noemde 😉 Er zijn zoveel prachtige emoties rondom de geboorte van je kindje en hoewel natuurlijk alle foto’s waardevol zijn door wie dan ook gemaakt is het grote voordeel wel van de aanwezigheid van een geboortefotograaf dat je dat hele stukje los kunt laten en alles mooi en liefdevol vastgelegd hebt. Vooral de momenten tussen elkaar is iets wat ik zelf van mijn bevallingen (keizersnede en natuurlijke bevalling) ontzettend mis. Mijn man staat op bijna geen enkele foto terwijl hij toch zo’n belangrijke rol heeft gespeeld.
Een ander veelgehoorde reactie was ‘oh maar …. is erbij en maakt wel foto’s’. Zoals ik al schreef zijn absoluut alle foto’s waardevol door wie dan ook gemaakt echter hebben we met elkaar veel kennis en vooral ervaring met het fotografen van de mooie momenten rondom de geboorte. Hoe fotografeer je nou zonder dat er te intieme delen op de foto’s staan of andere storende elementen, hoe fotografeer je nou zonder flits in zo’n donkere ruimte en welke momenten zijn nou echt belangrijk. Fotograferen is namelijk de kunst van het weglaten en het wachten en zien van de momenten. Je moeder of partner maakt deel uit van het verhaal, is er vaak ook om de zwangere te ondersteunen en naar mijn idee hoort ook diegene op de foto te staan.
De investering is iets wat voor gezinnen ook wel flink kan zijn. Zelf vergelijk ik geboortefotografie met een bruidsfotograaf en daar geef je toch ook al snel minimaal € 1000,- aan uit en als bruidsfotograaf weet je vooraf wanneer, hoeveel uur en op welke tijden je wordt verwacht. Een geboortefotograaf houdt 4 weken lang rekening met een mogelijke geboorte en zorgt dat ze (we zijn allen vrouwen) binnen afgesproken tijd van de plaats van bevalling is. Even een spontaan weekendje weg zit er dus niet in. Een drankje drinken op je eigen verjaardag wellicht ook niet en het kan zomaar zijn dat je midden in de nacht op pad mag. Absoluut kiezen we hier zelf voor. Ik hou van dit mooie werk en vind de onvoorspelbaarheid ook wel iets hebben en in de nachtelijke uurtjes op pad gaan wetende dat er een nieuw gezinslid wordt geboren. Het kan zomaar zijn dat je een hele dag aanwezig bent totdat het kindje wordt geboren. Immers is er niets zo onvoorspelbaar als een geboorte. Qua investering werkt bijna elke fotograaf met de mogelijkheid om een aanbetaling te doen of in delen te betalen.
Of geboortefotografie nou wel of niet iets is wat bij jou zou passen het is zo mooi dat we in deze tijd in elk geval de mogelijkheid hebben om dit belangrijke moment professioneel vast te laten leggen. Een keuze hebben om dit zelf te bepalen, fantastisch toch!

Het was ontzettend leuk om zoveel verschillende mensen te spreken en te vertellen over ons mooie werk.
De komende periode sta ik weer op wacht voor geboortereportages.

Mocht jij nou interesse hebben in een geboortereportage?
Lees hier alles over geboortefotografie in het noorden en neem zeker even contact op via info@marjowsfotografie.nl  of via 0657583272

2016-03-01_0001

Reserveer je je geboortereportage voor 1 april 2016 dan ontvang je 10% korting! 

Op de negenmaanden beurs

12792118_1683394671931439_5855677163533669313_o

Leave a comment