Geboortefotograaf Groningen | Geboortereportage Hessel in het UMCG

Geboortefotograaf Groningen | Geboortereportage Hessel in het UMCG
Een pittige maar bijzonder mooie dag was het afgelopen 10 augustus. De geboortedag van Hessel in Groningen.  Als geboortefotograaf was ik erbij en heb ik een mooie herinnering gemaakt aan de momenten rondom zijn geboorte.

In 2015 fotografeerde ik de geboorte van Rowan. Een geboorte met zoveel prachtige en emotionele momenten. Foto’s waar ik nog graag naar terug kijk en hoe leuk is het wanneer een gezin je al vroeg in de zwangerschap bericht dat ze je graag bij hun tweede kindje ook erbij willen hebben als geboortefotograaf.

De zwangerschap verliep voorspoedig en de uitgerekende datum kwam steeds iets dichterbij. Kevin is zeevarende en we hoopten allemaal dat de baby zou wachten tot hij weer thuis was zo’n 2 weken voor de uitgerekende datum. Dat ging allemaal prima en de dagen gingen voorbij.
40 weken, 41 weken.. Rowan is geboren met 41+5 en woensdag 10 augustus zitten we op hetzelfde termijn. Dinsdagavond krijg ik een appje van Antoinet dat ze regelmatig harde buiken heeft en hoopt dat dit het begin zal zijn van de bevalling. Rond half 2 ’s nachts belt Antoinet dat het toch echt doorzet en de verloskundige naar haar toe komt. Rond 3.00u is de verloskundige er en ze gaan zo de voortgang controleren. De weeën komen iets vaker en duren ook iets langer. Ze blijkt op ongeveer 4cm te zitten en besluiten naar het ziekenhuis te gaan. Ik stap rond half 4 mijn bed uit en maak me rustig klaar om ook richting het ziekenhuis te vertrekken.

10 augustus is ook de geboortedag van mijn eigen dochter. Ze werd die dag 4jaar. Heel bijzonder om 4 jaar later ook weer in het UMCG te zijn voor een mooie geboorte! Ik legde haar cadeautjes alvast klaar en schreef een briefje erbij dat mama eerst een babytje zal fotografen en dat we later vandaag taart zullen eten.

Als ik rond 5.00u aan kom in het ziekenhuis heeft Antoinet nog genoeg praatjes tussen de weeën door en lijkt er wat minder regelmaat in te zitten. Samen met de verloskundige en de kraamzorg laten we Antoinet en Kevin even alleen in de hoop dat de wee activiteit toe neemt. Rond 7.00u besluit de verloskundige om de vliezen te breken zodat de weeën dan wat toe zullen nemen. De baby blijkt in het vruchtwater te hebben gepoept. Ze sluiten Antoinet rond 8.00u daarom aan op de CTG. De baby wordt nu gemonitord evenals de weeën. Als Antoinet een kwartiertje later naast het bed gaat staan komen de weeën vaker en worden ze wat pittiger.

Rond 8.45u laat de kraamhulp met een beetje hulp van Kevin het bad vollopen. Antoinet vangt de weeën prachtig op en weet tussendoor haar rust te pakken. Rond 10.oou wordt de CTG verwisseld en verhuisd Antoinet naar het bad. Ze heeft dan zo’n 6cm ontsluiting. Wat vind ze het fijn in het bad. Ze kan heerlijk ontspannen tussendoor. Kevin zit achter haar met een kussen in haar nek voor wat extra steun. Wat een mooi team om te zien. In stilte wachten we deze ontsluitingsfase af met elkaar.

Rond het middaguur wordt de voortgang gecontroleerd weer op bed. Antoinet zit dan op zo’n 8/9cm. Het vordert dus gestaag maar we hebben allemaal geduld en wachten af tot het kindje wat dieper zal zakken en de laatste cm’s verdwijnen. Na een tijdje op bed de weeën te hebben opgevangen verhuizen we rond half 2 weer richting het bad. Wat is het mooi om te zien hoe Antoinet de pittige weeën op vangt en tussendoor haar rust pakt. Kevin steunt haar waar nodig.

Rond half 3 beginnen we rustig aan met persen. Ik hoop zo dat Antoinet en Kevin hun kindje in bad geboren mogen zien worden. De laatste fase was bij Rowan namelijk behoorlijk zwaar en ze hebben vooraf een gesprek gehad waarin duidelijk is afgesproken waar de grens ligt dit keer. De bevalling gaat vooralsnog een stuk voorspoediger dan bij Rowan.

Na een half uurtje persen wordt de voortgang gecontroleerd en de baby zit nog wel erg hoog. Na nog een half uurtje persen ligt de baby nog steeds vrij hoog. Omdat er duidelijke afspraken zijn gemaakt komt de dienstdoende verloskundige mee beoordelen. Met het echo apparaat wordt gekeken hoe de ligging is van de baby. Deze is gelukkig prima. Tussen alle controles door zet Antoinet alles op alles op hun kindje zelf op de wereld te zetten. Wat een kracht heeft ze en hoewel ze midden in de persweeën zit kan ze nog heel goed aangeven dat het einde van haar kunnen dichtbij is en dat Rowan ook groot was. Het medisch personeel gaat met elkaar overleggen en komen even later terug. In overleg met Antoinet wordt de keuze gemaakt voor een sectio. Op de OK bereid iedereen zich al voor en Antoinet wordt klaar gemaakt om spoedig te vertrekken. Tussen alle bezigheden vraagt ze nog wel aan de verpleegkundige ‘mag Marjolein ook mee?’

Zelf gooi ik snel wat suikers naar binnen en de verpleegkundige geeft aan straks naar de OK te bellen om toestemming te vragen. Het gaat echter zo snel dat daar te weinig tijd voor is dus mag ik meelopen naar het kamertje voor de OK ruimte. Daar wordt overlegd en terwijl Antoinet wordt klaargemaakt voor de ruggenprik en Kevin zijn OK pak aan trekt krijg ik een reeds duimen toegezonden van achter het glas. Ik mag mee! Ben zo dankbaar voor Antoinet & Kevin want de wens voor hen is zo groot om ook de geboorte van hun tweede kindje op beeld te hebben. Ik trek mijn eigen OK pak aan en we wachten dan tot we worden binnengelaten.

Eenmaal op de OK is het wel even zoeken naar de mogelijkheden. Wat ben ik blij met mijn opleiding geboortefotografie want zonder deze bak aan kennis had ik volgens mij hele andere dingen gefotografeerd 😛 Binnen no time zie ik het koppie tevoorschijn komen en zien we dat het tweede kindje van Antoinet en Kevin ook een zoontje is. Antoinet en Kevin krijgen hun kindje te zien over het doek heen. Hij krijgt de naam Hessel! Dan wordt hij voor controle meegenomen naar de kinderarts. Samen met Kevin worden we ook naar dit kamertje gebracht en zien we dat Hessel het hartstikke goed doet. Twee grote ogen kijken rond iets wat Rowan ook deed na zijn geboorte.

Na de eerste check wordt Hessel in warme doeken gewikkeld en mag Kevin zijn zoon meenemen naar Antoinet. Daar wordt Hessel lekker op haar borst gelegd. Hij blijft maar met zijn grote ogen rond kijken. Prachtig om te zien! Antoinet is enorm opgelucht en kan haar ogen niet van haar kindje afhouden en Kevin straalt van trots in zijn mooie OK pak. Wat een mooie eerste momenten en wat onwijs fijn dat ik deze momenten voor hen kan vastleggen.

Antoinet wordt ondertussen gehecht en Hessel wordt na een tijdje weer meegenomen door Kevin naar de ruimte naast de OK waar hij wordt gewogen en zijn eerste kleertjes aan krijgt. Liep Kevin een uur eerder nog achter het ziekenhuisbed aan richting de OK, zo loopt hij nu trots terug achter een wiegje met zijn zoontje hierin. Wat een prachtig gezicht.

Op de kraamafdeling krijgt hij zijn eerste flesje en we mogen dan met elkaar naar de recovery kamer. Na een paar gezinsfoto’s neem ik afscheid. Ik heb ondertussen mijn collega Marjan (Ten Berge Fotografie) gebeld en gevraagd of ze de eerste ontmoeting met grote broer zou willen vastleggen.

Wat was het een bijzondere dag met zo’n prachtig einde. Een prachtige gezonde zoon, twee trotse ouders en ik voelde me extra dankbaar dat ik deze eerste momenten heb vast kunnen leggen op de OK voor hen.

Lieve Kevin & Antoinet, heel veel geluk met jullie zoontje en broertje.

Geboortefotograaf Groningen (1) Geboortefotograaf Groningen (2) Geboortefotograaf Groningen (3) Geboortefotograaf Groningen (5) Geboortefotograaf Groningen (6) Geboortefotograaf Groningen (7) Geboortefotograaf Groningen (8) 2016-09-01_0031 Geboortefotograaf Groningen (10) Geboortefotograaf Groningen (11) Geboortefotograaf Groningen (13) Geboortefotograaf Groningen (12) Geboortefotograaf Groningen (14) Geboortefotograaf Groningen (15) Geboortefotograaf Groningen (16) Geboortefotograaf Groningen (17) Geboortefotograaf Groningen (18) Geboortefotograaf Groningen (19) Geboortefotograaf Groningen (20) Geboortefotograaf Groningen (21) Geboortefotograaf Groningen (22)

Leave a comment