Geboortefotografie Groningen | Prachtige badbevalling van Jelle in het UMCG

Geboortefotografie Groningen | Prachtige badbevalling van Jelle in het UMCG
Volgens deze mama zou niemand op het land mogen bevallen. Lees het prachtige geboorteverhaal van Jelle.

In het voorjaar fotografeer ik voor Verloskundigenpraktijk Laif! Caroline vertelt dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje en ze vertelt dat ze heel graag in bad zou willen bevallen. Tobias vertelt dan al tussendoor dat Caroline al aan het nadenken is over een geboortefotograaf en dat hij dat wellicht cadeau zou willen doen aan haar. In de weken die daarop volgen hebben we het over de geboortereportage maar vertelt Caroline dat het niets is voor Tobias. Wat Caroline op dat moment niet weet is dat ik al uitgebreid met Tobias heb gebeld en weet dat hij haar ermee wil verrassen.

In Juli is ze jarig en kort daarna plannen we het kennismakingsgesprek. Caroline vertelt dat ze wel even moest omschakelen omdat ze geboortefotografie uit haar hoofd had gezet. Maar het ontzettend leuk vind. In het kennismakingsgesprek vertellen ze dat een zo gewenste thuisbevalling er waarschijnlijk niet in zit in verband met overslaande harttonen tijdens de controles waardoor ze het kindje beter willen monitoren tijdens de bevalling. En hoewel dat best een teleurstelling is besluiten ouders er het beste van te maken in het ziekenhuis.

Vrijdagmiddag 12 augustus ontvang ik rond half 3 van Tobias een Appje ‘het is hier inmiddels erg onrustig. We houden je op de hoogte’. Mijn broertje en zwager zijn er dan net voor de verjaardag van Tess dus ik maak ondertussen mijn tas verder klaar. Smeer even een broodje en dat soort dingen.
Ruim een uur later heeft de verloskundige gekeken en zit Caroline op 4-5cm. Ze maken zich klaar om naar het ziekenhuis te gaan en we spreken af dat ik er rond 17.00u ook zal zijn.

In de verloskamer aangekomen vangt Caroline staand de weeën op. Het bad wordt ondertussen gevuld en rond 17.30u stapt ze in bad. Een gelukzalige uitdrukking verschijnt direct op Caroline haar gezicht en ze zegt ‘waarom zou er ooit iemand op het land willen bevallen’. We moeten er allen om lachen en ook zonder deze opmerking is duidelijk te zien hoe heerlijk ontspannend het warme water is voor Caroline. Rond 19.00u wordt de voortgang bekeken. Omdat er nauwelijks vooruitgang is worden de vliezen in overleg gebroken. Caroline is heel nieuwsgierig of de kleine man ook haartjes heeft en Tobias vertelt dat hij enorm uitkijkt naar het moment om de kleine in zijn armen te mogen houden. Dat moment herinnert hij zich nog goed van hun eerste dochter Janna.

Weer terug in bad blijven de weeën komen en het is zo bijzonder om te zien hoe bewust Caroline het hele geboorteproces ervaart en deelt in medische termen met de verloskundige (haar naaste collega). Ze is zo bewust en voelt haar lichaam haarfijn aan. Een aantal weeën zijn erg vervelend om op te vangen maar als we Caroline daarna horen zeggen VO weten we in de verloskamer allemaal wat dit betekend.

Ontzettend mooi wordt 7 minuten later een mannetje geboren met een enorme bos haar. Onder water is het geboorteproces prachtig te zien en Tobias kijkt met 2 trotse en verwonderde ogen. De baby is tweemaal omstrengeld en als hij is geboren opent hij zijn ogen en kijkt door het water naar boven. ‘wauw’ denken we volgens mij allemaal in de verloskamer. Eenmaal bij mama op de borst tilt hij gelijk zijn koppie op. Alsof hij wil zeggen ‘bekijk me maar even goed papa en mama’.

Caroline & Tobias willen de navelstreng laten uitkloppen en papa voelt onder water hoe deze nog klopt na de geboorte. De baby krijgt de naam Jelle Henk. Een stoere naam voor een kereltje met een enorme donkere bos haar. De baby wordt nadat Tobias de navelstreng heeft doorgeknipt in lekkere warme doeken bij Tobias in zijn armen gelegd. Het moment waar hij zo naar uit keek. Op bed wordt de placenta geboren. Een prachtig huisje waar Jelle 9 maanden in heeft gewoond.

Vanwege de overslaande harttonen in de zwangerschap komt de kinderarts Jelle nakijken. Ze vertelt dat ze Jelle willen opnemen om hem te monitoren en een hartfilmpje te maken. Pas wanneer deze is goedgekeurd mogen ze naar huis. Een teleurstelling voor beide ouders. De kinderarts wordt opgeroepen en ze krijgen dus even tijd om na te denken wat ze precies willen en zullen doen.

Ik neem dan afscheid en spreek af om ze morgen weer te zien. Janna is namelijk naar het zuiden vertrokken die ochtend om een paar nachtjes bij opa en oma te logeren en om op 1 dag nou tweemaal 3,5u in de auto te zitten is iets teveel van het goede. We spreken af dat ze morgenochtend rustig naar Groningen komen en ik dan die eerste momenten fotografeer waarop Janna kennis maakt met haar broertje.

Zaterdagochtend ben ik iets voor 11.00u weer in het ziekenhuis. We kletsen even na en al snel hoort Tobias dat Janna eraan komt. Op de gang vangt hij haar op en dan gaan ze samen naar binnen. Janna is zich eerst heel bewust van mijn aanwezigheid maar als ze eenmaal bij mama in bed zit en Jelle ligt er naast dan krijgt ook Jelle haar aandacht. ‘aan de andere kant ook een oortje’ vraagt ze. En ze vraagt zich ineens af waar Jelle zijn voetjes zijn. Dus de deken wordt open gevouwen en Janna tovert zijn voetjes tevoorschijn en wil dan natuurlijk ook graag zijn teentjes tellen. Opa en Oma genieten net als ons van deze eerste momenten tussen beide kinderen. Die middag kregen ze goed nieuws en mocht het gezin heerlijk met elkaar naar huis om te gaan genieten van een fijne kraamperiode.

Wat heb ik staan stralen achter mijn camera om de momenten rondom de geboorte van Jelle vast te leggen en wat heb ik genoten van die eerste mooie momenten van het gehele gezin.
Tobias & Caroline heel veel geluk met jullie zoon en broertje!

Geboortefotografie Groningen (3) Geboortefotografie Groningen (4) Geboortefotografie Groningen (5) Geboortefotografie Groningen (6) Geboortefotografie Groningen (7) Geboortefotografie Groningen (8) Geboortefotografie Groningen (9) Geboortefotografie Groningen (10) Geboortefotografie Groningen (11) Geboortefotografie Groningen (12) Geboortefotografie Groningen (13) Geboortefotografie Groningen (14) Geboortefotografie Groningen (15) Geboortefotografie Groningen (16) Geboortefotografie Groningen (17) Geboortefotografie Groningen (18) Geboortefotografie Groningen (19) 2016-08-24_0001Geboortefotografie Groningen

Leave a comment