Wereld prematuren dag 2016 | #wpd2016

Wereld prematuren dag 2016 | #wpd2016
17 November is het wereld prematuren dag. Een dag waarbij we stil staat bij prematuriteit, ouders in het zonnetje zetten en awareness creëren.
1 op de 10 kinderen wordt prematuur geboren en hoewel het vaak een ver van mijn bed show lijkt kennen we denk ik allemaal wel iemand met een prematuur geboren kindje. Dagen, weken en soms zelfs vele maanden verblijven kindje(s) en gezinnen in het ziekenhuis. Een ziekenhuis soms kilometers van huis. Veel eerste mijlpalen zijn dan ook daar in het ziekenhuis. Geluksmomentjes maar ook angsten en zorgen. Een wankel evenwicht wat je zo vaak hoort met helaas soms ook een hele verdrietige afloop. Vandaag denk ik terug aan de vroeggeboorte van ons eigen ventje maar ook aan alle bijzondere gezinnen die ik mocht ontmoeten vanuit Stichting Earlybirds.

Welke reportage is nou het meest speciaal voor je?

Een vraag die door de media wel aan me wordt gesteld bij een interview over earlybirds. Ieder verhaal heeft iets speciaals en iets bijzonders. Daarom blik ik op deze bijzondere dag even terug op die bijzondere reportages. Soms met foto’s en verhaal wanneer ouders toestemming hebben gegeven voor publicatie op mijn website en soms met alleen wat kleine details of niets. Het is bijzonder om sommige kindjes via social media te zien opgroeien en bijzonder om de liefde te blijven zien voor de kindjes die helaas de strijd hebben verloren. Ze hebben allen een speciaal plekje in mijn hart.


♥ 2013 ♥

stichting-earlybirds-fotografie-1-20Tigo
Mijn allereerste reportage voor Stichting Earlybirds. Nadat ik begin 2013 samen met Jessica en Marije een ideaal had uitgesproken bleek dat bekendheid krijgen nog best een uitdaging was de eerste maanden. De eerste aanmelding vanuit het martini ziekenhuis kwam en wat vond ik het spannend zo’n eerste keer. Hoe zou het zijn voor mij tussen de herkenbare piepjes e.d. Maar het was een hele fijne en ontspannen sessie van een prachtig gezin.
Ik had Kirsten (de mama van Tigo) aan de telefoon waar ze me vertelde over de vroeggeboorte
van hun oudste dochter (2,5jaar inmiddels) en nu kwam hun jongste spruit ook ineens te vroeg.
Kirsten was net 32 weken zwanger. Gelukkig gaat het met Tigo erg voorspoedig!
Hij is uit de couveuse en mag al lekker kleertjes aan.
Hij heeft alleen nog een sonde voor de voeding maar hij liet me wel even zien dat hij keurig kan drinken
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-2Ive
Een dapper mannetje met een stoere naam geboren in een krachtig gezin. Knuffelen met papa en mama daar genoot hij zichtbaar van. Zo leuk om af en toe op social media te zien hoe groot hij alweer is en volgens mij is hij een hele trotse grote broer.

stichting-earlybirds-fotografie-3Redmer
Terwijl ik op de afdeling ben om Ive te fotograferen hoor ik dat het dit gezin ook wel erg aanspreekt om een paar mooie foto’s te laten maken van hun kindje. Nadat ik Ive heb gefotografeerd schuif ik dus een bedje op en fotografeer ik Redmer samen met zijn ouders. Lekker bij mama op de arm zijn flesje drinken en nog even knuffelen met papa. Wat een heerlijke momenten! Zo lief ook zijn friese sokjes.


stichting-earlybirds-fotografie-1-21Roan
In 2013 fotografeer ik Roan het derde zoontje van dit gezin. Vroeggeboorte is voor hen helaas niet onbekend en ook Roan komt een paar weken te vroeg. Tijdens de reportage gaat Roan heerlijk in bad en krijgt daarna een lekker flesje van mama. Ondertussen spelen zijn grote broers lekker om ons heen. 

stichting-earlybirds-fotografie-4Chelsey
Een dametje die me met haar grote nieuwsgierige ogen bleef aankijken. Wat een prachtig meisje. Ze lag heerlijk in haar bedje naast haar roze nijntje knuffel.


♥ 2014 ♥

Wanneer ik een aanvraag krijg van een kindje geboren met 26 weken en 5 dagen denk ik automatisch terug aan ons eigen ventje. Zo’n zwangerschapstermijn blijft daar toch aan verbonden. Als ik een afspraak maak met dit gezin heb ik vooraf al het idee dat dit kindje wel eens op hetzelfde plekje zou kunnen liggen als ons eigen ventje destijds. En jawel  Geboren met dezelfde zwangerschapstermijn en liggend op hetzelfde plekje. Bijzonder om voor dit gezin een mooie reportage te maken!

stichting-earlybirds-fotografie-1Isa

Een stralende lach die je niet snel weer vergeet 🙂
Isa is met 32 weken geboren en had een redelijke start. Ze mocht zelfs al even met haar ouders mee naar huis.
Tot ze ineens doodziek in bed lach en ze in de ambulance van Enschede naar Groningen is gebracht.
Spannende momenten, spannende dagen waarbij de vraag was of ze het zou halen.
Isa had namelijk last van NEC (een darmprobleem die vaker voorkomt bij prematuur geboren kinderen) Anouk liet me het dagboek zien welke ze
bijhouden en de eerste momenten van Isa in het ziekenhuis aan tig infuuspompen en apparatuur.
Onvoorstelbaar dat dat vrolijk lachende meisje met haar lange slanke benen er nog niet zo heel lang geleden zo ziek bij lag.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

In Augustus fotografeerde ik een prachtig ventje met zijn stoere sterren romper aan. Geboren met 28 weken en zo’n 4 weekjes jong wanneer ik dit gezin ontmoet. Hij ligt dan heerlijk in een open wiegje en wat een enorme bos haar heeft hij!

stichting-earlybirds-fotografie-1-2Ylana
24 weken en 4 dagen is de geboortetermijn van dit vechtertje. Daarmee één van de kleinste en jongste kindjes die ik mocht fotograferen. Zo mooi om te zien tot wat voor grote meid ze inmiddels is uitgegroeid!
Ylana is geboren na een spannende en heftige zwangerschap waarbij haar ouders meerdere malen naar Leiden zijn afgereisd. Ylana heeft namelijk nog een zusje Lisa* De meiden deelden de placenta maar helaas was dit niet eerlijk verdeeld waardoor Lisa* geen kansen had. Met 22weken zwangerschap is het hartje van Lisa* gestopt.
Na een spannende periode hoop je dan wat rust te hebben maar met 23 weken en 5 dagen begint de bevalling.
Annet krijgt weeënremmers, longrijping, wordt overgeplaatst naar Leiden en een dag voor de bevalling weer naar Groningen.
Daar bevalt ze van haar twee meisjes. Ylana maakt een super start en laat gelijk haar wilskracht zien. Wat ontzettend fijn!
En wat liggen gevoelens als angst, trots, verdriet en gemis dan dichtbij elkaar.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-3Gigi
Ook dit vechtertje kwam extreem vroeg (24weken en 5 dagen) en wat een zorgen hadden ze tijdens de reportage. Ik kreeg vlak voor ik afscheid nam een prachtige lach van dit meisje alsof ze even wilde laten weten dat het allemaal goed zou komen. Dat kwam het gelukkig ook!
1 oktober is ze geboren met 24 weken en 5 dagen. De weeën begonnen ineens en gelukkig konden ze de bevalling nog eventjes rekken zodat o.a. de longrijping zijn werk kon doen. Papa vaart op zee en zou een verre reis gaan maken. Gigi kondigde zich te vroeg aan maar eigenlijk net op het moment voordat papa uit moest varen.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-4Florian
Een mannetje die hele mooie stapjes vooruit maakt wanneer ik bij hem kom in het UMCG. Ik heb hem daarna nog een jaar lang iedere maand mogen fotograferen. Zo bijzonder!!
Het liep alleen een beetje anders.
Femke kwam met 31 weken in het ziekenhuis te liggen met weeën en kreeg hiervoor weeënremmers en longrijping.
Het leek rustig te worden maar na een aantal dagen begon het weer en bleek de ontsluiting hard te gaan.
In korte tijd lag daar ineens hun zoontje Florian op de buik.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-5Luca
Ik fotografeerde het derde kindje van dit gezin vanuit earlybirds in 2013 en maakte vervolgens een newbornsessie bij hen thuis. Wanneer eind 2014 ook hun vierde zoon veel te vroeg wordt geboren ontmoet ik dit gezin opnieuw in het umcg.
Maar Luca kwam wel heel vroeg en heeft al flinke bergen moeten beklimmen. Hersenbloeding, een drain in zn bolletje, virus infectie en zijn ductus operatie. Nu het allemaal iets stabieler is wordt de beademing afgebouwd en is hij aan de cpap, wat een vechtertje!Luca mocht heerlijk buidelen bij mama en genoot daar zichtbaar van. Heerlijk ontspannen. Wat zijn dat toch altijd bijzonder momenten.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.


stichting-earlybirds-fotografie-1-6Michelle
De moeder van Michelle ken ik van de middelbare school en wanneer haar eerste kindje te vroeg wordt geboren maken we al snel een afspraak voor een earlybirds reportage. Ik kom langs op 5 December en Michelle is dan net 4 daagjes oud. Ze is geboren met 33 week en gelukkig maakt ze al snel hele mooie stappen vooruit. Nog even en we vieren haar tweede verjaardag en ze is recent net grote zus geworden. Zo leuk om te zien hoe lief ze is voor haar zusje die gelukkig a terme is geboren.


♥ 2015 ♥

stichting-earlybirds-fotografie-1-8Julia
Nadat ik in 2014 hun prachtige tweeling mocht fotograferen die helaas veel te vroeg is geboren schrok ik enorm toen ook deze bevalling zich ineens vroeg bleek aan te kondigen. Gelukkig nu een termijn waarbij ze actief behandelen en Julia doet het ontzettend goed. Wat tref ik twee trotse ouders aan die naast de couveuse zichtbaar genieten van hun dochter.
Via facebook vernam ik een aantal maanden later dat Yvette en Pascal opnieuw een kindje verwachtten. Wat een fantastisch nieuws! Er volgende recent een prachtige buikfoto van 24 weken zwangerschap en goede controles in het ziekenhuis. Zo fijn om te lezen na de heftige periode die ze hadden doorgemaakt. Zo leek alles nog volgens het boekje te gaan en zo lees ik ineens dat Pascal en Yvette opnieuw papa en mama zijn geworden van een sterke meid met de naam Julia. Geboren met 28 weken en 4 dagen en hoewel de kleine meid toch echt nog een aantal weken bij mama had moeten groeien doet ze het ontzettend goed. De beademing is al bijna volledig afgebouwd (enkel low flow) binnen 2 weken en ze is al zichtbaar gegroeid als ik op zondagochtend naast de couveuse sta.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

Danée
Begin april ontmoet ik Danée samen met haar moeder in het martini ziekenhuis. Geboren met 33 weken en 3 dagen. Wat een liefde is er te zien tussen moeder en dochter. We genieten allemaal van deze momenten.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-9Hiske
Eind Arpil ontmoet ik Hiske en haar beide ouders. Op mijn werk in Haren vernam ik dat één van de ouders veel te vroeg was bevallen van hun dochtertje. Hoe toevallig dat ik op dat moment de aanmelding die dit gezin had gedaan voor een earlybirds reportage ook had ontvangen. Ik maakte een afspraak en kwam langs toen dit sterke meisje 12 daagjes oud was. Ze is geboren met 26 weken en 6 dagen. Wat een vechtertje en zo sterk ook al in haar lijfje.

stichting-earlybirds-fotografie-1-10Niels & Ires
Voor earlybirds de eerste tweeling die ik mocht fotograferen. Wat ontmoette ik een warm gezin en zo mooi om ook te zien dat grote broer betrokken werd bij de kindjes en op de afdeling gewoon welkom was. Kort geleden zag ik ze weer omdat ze alweer zo hard zijn gegroeid dat ik zelf de maxi cosi isofix kon overnemen voor ons kindje. Bijzonder om te zien dat de earlybirds foto’s zo’n mooie plek hebben in huis.
Met 33+2 weken verloor Annemiek vruchtwater waarna ze naar het ziekenhuis moesten. Een aantal uren later werden hun twee kindjes geboren. Ik ontmoette ze op de afdeling waar ze sinds gisteren beide in een wiegje liggen. Niels en Ires beide lekker in dromenland. Het is tijd voor de verzorging waar ook grote broer Jesse even bij komt kijken.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

Ook in het UMCG zijn broertjes en zusjes welkom op de afdeling en dat maakt een reportage toch altijd wel extra speciaal vind ik. Toch het hele gezin bij elkaar. In Augustus fotografeerde ik een stoer ventje geboren met 26 weken en 4 dagen. Grote broer stond op zijn tenen naast de couveuse en heel voorzichtig werd zijn kleine broertje geaaid.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-11Ilja
Veel medische termen zijn me inmiddels bekend maar gelukkig ken ik niet alles. Zo moest ik eerst even googelen op de term gastroschisis toen ik de aanmelding ontving voor een reportage van dit gezin. Wat een weg hebben ze al afgelegd wanneer ik bij ze sta. Vond het zo mooi om te zien hoe mama zelf de verzorging deed van alles.
Ze heeft al een hele weg afgelegd daar ze werd geboren met gastroschisis. Haar darmpjes en maagje lagen buiten haar buik na haar geboorte. Met 13 weken ontdekten ze deze aandoening tijdens een geslachtsbepalende echo. Even schrikken maar het gaf ouders ook voldoende tijd om zich in te lezen in hetgeen ze wellicht konden verwachtten. Op de afdeling neonatologie hebben ze na 5 dagen haar buikje weer dicht gemaakt. De eerste periode spuugde ze veel gal. Toen Ilja begon te poepen werd dit steeds beter.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-12Desthaney
Geboren met 30 week en wat is het altijd bijzonder heftig wanneer je ouders hoort vertellen over die eerste spannende weken die er toch wel enorm inhakken. De zorgen blijven en dat wordt extra duidelijk tijdens de reportage wanneer ouders horen dat het allemaal spannend blijft rondom de darmpjes. Ik vond het zo mooi om te zien hoe ze echt een eigen plekje hadden gemaakt in de couveuse en papa die vol trots zijn dochter uit de couveuse tilde.
Desthaney ligt in een prachtige setje kleertjes. Ik zie ouders vol liefde naar hun meisje kijken en de verpleegkundige verteld hoe het op dat moment met hun dochter gaat. De voeding blijft wat spannend in verband met de darmpjes. Hopelijk gaat het toch voorspoedig en kan toch de voeding rustig aan wat opgehoogd worden.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-13Mike
Wat zijn kindjes toch sterk en wat kan het allemaal snel veranderen. Gelukkig ook vaak de kant op die we zo graag zien. Mike heeft iedereen wel versteld doen staan dat het zo snel zoveel beter ging. Grote zus was ook mee voor de reportage en wat stal ze de show!
Zijn ouders vertelden dat hij met 33 week zwangerschap is gehaald met een spoedkeizersnede omdat hij het heel zwaar had. Twee derde van zijn bloed liep terug naar mama waardoor hij het heel moeilijk had in de buik. Niemand had verwacht dat hij 2 weekjes later er al zo sterk bij zou liggen. Wat een vechtertje! Wel is het onzeker wat de toekomst brengt. Doordat hij zo weinig bloed had heeft hij zuurstof tekort gehad en het is onzeker wat voor schade dit heeft gebracht.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

stichting-earlybirds-fotografie-1-14Finn
Eerste momenten zijn altijd fantastisch om vast te leggen. Finn was druk aan het leren drinken uit een flesje en ik had de primeur om het moment vast te leggen dat grote zus hem een flesje mocht geven.  Op schoot bij grote zus met een klein beetje hulp van mama. Wel bijzonder want zelf was ze ook prematuur geboren en had op precies hetzelfde plekje gelegen. 
Finn was 10 daagjes jong toen ik hem mocht ontmoeten in het martini ziekenhuis. Papa, mama en grote zus waren aanwezig en ik hoorde dat het stoere mannetje net mocht beginnen met het leren drinken uit een flesje en dat hij vanmorgen heel fanatiek al een flesje op had. Wat stoer! Aan mama de taak om de fles van vanmiddag te proberen en Finn begint gelijk goed te drinken.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds.

Wereld prematuren dag 2015
Tijdens wereld prematuren dag verzorg ik samen met mijn collega minisessies op de Nicu. Een korte sessie voor de kindjes die op dat moment op de afdeling liggen en waarvan ouders het heel fijn zouden vinden om een paar mooie foto’s te ontvangen. Het was een bijzondere ochtend waarbij ik 5 vechtertjes mag fotograferen. Zo mooi om te zien hoe de verpleging meedenkt. Een klein vechtertje werd namelijk verzorgd en zou daarna weer in de rust gaan onder de couveuse doeken. Zo mooi dat toen ook net twee trotse ouders binnen kwamen om nog een foto te maken met hun handen. Waardevolle foto’s

stichting-earlybirds-fotografie-1-16Ruben
Ik sluit het jaar af met een bijzondere reportage van Ruben. Hij is geboren met 27 weken. Wanneer een kindje dezelfde naam heeft als je eigen kanjer en ook zoveel te vroeg is geboren is de herkenning en klik er al snel. Wat een prachtig liefdevol gezin ontmoet ik de dag voor kerst. Wat een plaatje is Ruben en wat geeft hij ons veel mooie lachjes cadeau.


♥ 2016 ♥

Jax
Liefde, zorgen, trots, vermoeidheid en angst. Wat heeft dit gezin al een weg afgelegd en wat genieten ze tijdens de reportage. We kletsen lang met elkaar over alles rondom de vroeggeboorte van Jax en hun overleden dochtertje Jacky. Wat kun je veel voor je kiezen krijgen maar het is bewonderenswaardig hoeveel kracht het gezin heeft. En als later het noodlot toeslaat en ze afscheid moeten nemen van Jax zie ik door het jaar heen dat de liefde blijft. 
Op de dag van zijn geboorte horen ouders eerst dat de CTG’s van de afgelopen dagen keurig zijn. Echter 15 minuten laten staan ze toch weer bij het bed en vertellen dat hij ineens achteruit gaat qua hartslag en nog even later besluiten de artsen dat ze hem gaan halen met een keizersnede. Roxanne is dan 27 weken en 6 dagen in verwachting. Jax is een vechtertje gebleken en hoewel hij een paar keer slecht heeft gelegen (o.a. door NEC) krabbelt hij keer op keer op en maakt weer stappen vooruit.
Lees hier het verhaal op de website van earlybirds

In Maart fotografeer ik een prachtig mini mensje geboren met 26 weken en 4 dagen. Tijdens de reportage is ze ruim 2 weekjes en ligt heerlijk in de couveuse maar nog fijner is het wanneer ze even later fijn mag buidelen op papa’s blote borst. Bijzonder om zo’n klein wondertje te zien in de handen van papa als ze uit de couveuse wordt getild.

stichting-earlybirds-fotografie-1-17Milo
Wanneer men in je omgeving te maken krijgt met vroeggeboorte zeg ik altijd dat als ouders er aan toe zijn ze echt zo snel mogelijk earlybirds moeten inschakelen. Juist de foto’s in die eerste weken zijn zo belangrijk. Als ouders wordt je namelijk zo geleefd en er gaat zoveel langs je heen wanneer je als nieuwbakken ouders in de wereld van prematuriteit stapt. Mijn taarten maakster Marjon beviel met 27 weken en 2 dagen van hun zoontje Milo. Veel te vroeg maar via de whatsapp hebben we contact. Wanneer Milo 8 daagjes jong is ontmoet ik ze in het ziekenhuis voor een mooie herinnering. Afgelopen week zag ik hem weer bij de intocht van sinterklaas. Fantastisch om te zien dat hij het nu na een lang ziekenhuis traject zo goed doet!

 


Alle reportages worden kosteloos aangeboden aan de gezinnen en verzorgd door één van de professionele fotografen in het ziekenhuis.
Stichting Earlybirds Fotografie
logo-transparant

Leave a comment