Marjows Fotografie

onderdeel van Artikelo.nl

Fotografie gebouwen

Veel fotografen hebben een voorliefde voor het fotograferen van gebouwen. De geometrische vormen, kleurcombinaties en de herhaling van verschillende elementen maken bouwwerken geliefde objecten om vast te leggen. Architectuurfotografie is een apart genre binnen de fotografie. Op deze pagina is alle informatie daarover samengebracht.

Wat is architectuurfotografie?

Architectuurfotografie is een aparte tak binnen de fotografie. De vlakverdeling, vormen en het lijnenspel zijn belangrijke aspecten van de fotografie van zowel oude als nieuwe gebouwen. Ook andere bouwwerken, zoals wegen en bruggen vallen onder deze vorm van fotografie. Een sterke compositie vastleggen is een van de belangrijkste onderdelen bij fotografie gebouwen. Het gaat daarbij meestal om een enkel bouwwerk of een deel daarvan. Vaak worden de bouwstijl of andere interessante elementen van het bouwwerk benadrukt.

De vele mogelijkheden om gebouwen vast te leggen, maken het makkelijker om een unieke compositie te vinden. Tegelijkertijd moet de compositie ook een aantrekkelijk beeld geven.

Welk objectief gebruik je voor fotografie gebouwen

Het soort foto’s dat je wilt maken, bepaalt welk objectief je het beste kunt gebruiken. Voor beeldvullende en abstracte foto’s is een ander objectief nodig dan voor het vastleggen van een groter deel van een bouwwerk. Om de keuze voor een objectief makkelijker te maken, zijn hieronder drie verschillende objectieven op een rijtje gezet.

Groothoekobjectief

Met een groothoeklens zijn lijnen in een gebouw mooi vast te leggen. Door diagonale lijnen vast te leggen, kan de kijkrichting bepaald worden. Door de camera schuin op een horizontale lijn te richten, kan een diagonale lijn in het beeld gebracht worden. Door het gebruik van een groothoekobjectief lopen de lijnen naar een verdwijnpunt. Het verdwijnpunt is het punt waar alle lijnen bij elkaar komen als je ze zou doortrekken.

Standaardobjectief

Ook met een standaardlens (bijvoorbeeld 18-55 mm of 18-140 mm) kunnen mooie architectuurfoto’s gemaakt worden. Voor veel bouwwerken is een hoek van 18 mm groot genoeg om het hele gebouw vast te leggen. Voor zover dit mogelijk is met het objectief, kan verder ingezoomd worden op interessante details. Kan er niet ver genoeg ingezoomd worden, probeer dan dichterbij te komen. Een andere optie is het gebruik van een teleobjectief.

Teleobjectief

Met een teleobjectief kunnen details groter in beeld gebracht worden. Hierdoor kunnen abstracte en beeldvullende foto’s gemaakt worden. Op deze manier kunnen opvallende patronen duidelijk vastgelegd worden en mooie lijnen goed gekaderd.

Met een teleobjectief kan het verleidelijk zijn om alles vanuit een standpunt te fotograferen. Doe dit juist niet. Kijk hoe het beeld verandert als je naar gebouwen toe loopt of er juist meer afstand van neemt. Het combineren van twee of meer delen van verschillende gebouwen levert vaak aantrekkelijke foto’s op.

Met een teleobjectief verklein je de scherptediepte. Houdt er rekening mee dat een gebouw dat achter een ander gebouw staat hierdoor soms minder scherp vastgelegd wordt.

Architectuurfotografie en filters

Bij het fotograferen kan gebruik gemaakt van filters om specifieke effecten te krijgen. Hieronder staat een overzicht van filters die worden aangeraden bij fotografie gebouwen.

Polarisatiefilter

Reflecties kunnen soms een probleem zijn tijdens het fotograferen. Een polarisatiefilter vermindert reflecties of haalt ze helemaal weg. Daarom wordt dit filter veel gebruikt bij fotografie gebouwen. Er zijn echter ook momenten waarop reflecties juist iets toevoegen aan de foto.

10 stops grijsfilter

Het gebruik van een lange sluitertijd geeft een abstract beeld. Alles wat beweegt wordt anders weergegeven. De beweging van water is een voorbeeld van iets waarvoor vaak een langere sluitertijd wordt gebruikt.

Een grijsfilter voorkomt overbelichting bij een langere sluitertijd. Een grijsfilter heeft diverse stops die bepalen hoeveel licht het filter tegenhoudt. Naarmate er meer licht wordt tegengehouden, kan er een langere sluitertijd gebruikt worden. Met een grijsfilter kunnen sluitertijden variërend van 10 seconden tot enkele minuten gebruikt worden. Dit is deels afhankelijk van de hoeveelheid licht en de andere instellingen van de camera.

Instellingen voor architectuurfotografie

Bij architectuurfoto’s is compositie het belangrijkste onderdeel. De instelling van de camera is een andere belangrijke factor.
Om controle te hebben over de scherptediepte moet het diafragma ingesteld kunnen worden. Dit kan op zowel manueel als met een voorkeuzestand. Foto’s kunnen het beste gemaakt worden met een zo laag mogelijke ISO waarde. Bij fotografie gebouwen is sluitertijd in de meeste gevallen minder belangrijk, omdat gebouwen niet bewegen. Zijn er wel bewegende onderwerpen in het beeld aanwezig, dan is de sluitertijd vanzelfsprekend wel van belang.
Wordt er vanuit de hand gefotografeerd, dan is minimaal 1/(brandpuntsafstand) nodig.

Fotografie met lange sluitertijd

De gewenste scherptediepte wordt verkregen door eerst het diafragma in te stellen. Omdat de onderwerpen die gefotografeerd worden meestal niet bewegen, kan de enkelvoudige autofocus gebruikt worden (AF-S of bij Canon: One Shot).

Compositietips voor fotografie gebouwen

Omdat bij de fotografie van gebouwen compositie zo belangrijk is, worden hieronder enkele compositietips gegeven.

Inleidende lijnen

Mensen volgen vaak automatisch lijnen. Laat daarom een lijn uit een hoek komen om het oog door de foto te leiden. Een diagonale lijn zorgt er op die manier voor dat een groot deel van de foto bekeken wordt. Een foto wordt interessanter door meerdere lijnen vanuit verschillende hoeken te laten lopen.

Vlakverdeling

Vlakverdeling is een veelgehoorde term binnen de fotografie. Bij gebouwen zijn er verschillende lagen te onderscheiden op basis van kleur of materiaal. Deze lagen vormen verschillende vlakken. De vlakverdeling geeft aan hoeveel er van ieder deel in de foto te zien is. Bij drie vlakken kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een gelijke verdeling van ongeveer 33% per vlak. Maar er kan ook gekozen worden voor een andere verdeling, bijvoorbeeld twee vlakken van 40% en één vlak van 20%.

Gebouwen verbinden

Bijzondere foto’s ontstaan door het verbinden van meerdere gebouwen. Dit kan gedaan worden door van twee gebouwen het meest interessante deel in de foto op te nemen. Vaak werkt dit goed bij moderne gebouwen, maar ook de combinatie van oud en nieuw is erg mooi.

Symmetrie

Symmetrie kan erg mooi zijn in fotografie. Voor een 100% symmetrisch beeld is een statief noodzakelijk.

Goed leren kijken

Een belangrijk onderdeel van goed fotograferen, is goed leren kijken. Dit kan onder andere door online te onderzoeken waar de foto’s gemaakt gaan worden en hoe het onderwerp al door anderen is vastgelegd. Kijk op de locatie ook nog eens naar verschillende standpunten van waaruit het beste gefotografeerd kan worden.

Creativiteit is belangrijk bij fotografie. In tegenstelling wat veel mensen denken, kan creativiteit wel degelijk aangeleerd worden. Een goede cursus architectuurfotografie helpt daarbij. In een cursus wordt uitgelegd wat er nodig is voor ijzersterke architectuurfoto’s.

Fotografie gebouwen